Hoppa till huvudinnehåll

Djupdykning i SIA-DC09

SIA-DC09 är inte ett klassiskt larmöverföringsprotokoll som SIA-DC03 (SIA III) var utan snarare ett pakteringsprotokoll som tar in en larmsträng från ett annat prtotokoll så som SIA-DC03 eller Contact ID och sköter transporten av strängen till larmcentralen.

SIA-DC03 standarden bestäms både hur överföringen ska ske över telenätet med FSK och hur själva larmsträngen ska utformas medans i SIA-DC09 standarden nämns bara hur själva överföringen ska gå till och att larmsträngen kan vara antingen enligt SIA-DC03Contact ID eller annat protokoll.

I Ksenias fall så stöds bara SIA-DC03 över SIA-DC09.

SIA-DC09 skickas sen över IP, antingen via UDP eller TCP. Protokollet har också inbyggd funktionallitet för pollning och ersätter normalt de periodiska tester som använts i SIA-DC09 & Contact ID.

SIA-DC09 har utöver själva larmsträngen från det underliggande protokollet också ett antal extra fält används för att styra paktetets destination, verifiera att medelandet är komplett eller bara inkludera extra information. Dessa fält är:

  • Protokolltyp: T.ex. ”SIA-DCS” för SIA III eller ”ADM-CID” för contact id.
  • Sändar ID: Samma som i larmsträngen.
  • Kontoprefix (transport ID): För extra identifiering utöver sändarid.
  • Mottagar ID: För ytterligare identifering utöver sändarid eller prefix, kan användas av mottagaren för att identifera systemtyp eller liknande.
  • Sekvens: Räknar upp för varje meddelande som skickas.
  • Tidsstämpel: Tid då larmet skickades i UTC.
  • Extra information: Används t.ex. för att skicka systemets MAC-adress.
  • Meddelandelängd: Längd på meddelandet i byte.
  • Checksumma: En kontrollsträng av meddelandet för att säkerställa att ingen information har blivit korrupt.

Nedan finns några exempel på hur olika meddelanden kan se ut.

Detta är ett SIA-DC03 meddelande som bärs över SIA-DC09. ”SIA-DCS” indikerar att protokollet är SIA-DC03. 

Detta är ett Contact ID meddelande som bärs över SIA-DC09. ”AMD-CID” indikerar att protokollet är Contact ID. Notera att meddelandet bara består av siffror, detta då Contact ID orginellt skickas över DTMF och kan därför bara bestå av siffror och några special tecken. Man tar alltså bara tagit CID siffersträngen som den är och paketerar den i DC-09. 

Detta är ett meddelande utan protokoll specificerat och det är denna typ av ”tomma” paket som används för pollningen i SIA-DC09 

Detta är ett själva larmsträngen från SIA-DC03, eller meddelandet som det kallas i SIA-DC09 standarden. den inkluderar sändar ID på nytt föjlt av | och sedan meddelandet. N står för nytt event. OU, är karaktären för eventet, i detta fall utgång aktiverad och 1 är enhetens nummer, i detta fall utgång 1. Sen kommer enhetsnamnet mellan två stycken ^.

Så larmsträngen kan läsas som ”Från anläggning med ID 789456, nytt medelande, utgång nummer 1 med namn 'sia test' aktiverad”.

När larmmottagaren tagit emot ett medelande kontrolleras checksumman och övriga fält och om allt stämmer skickas en bekräftelse på mottagningen tillbaka till larmsändaren. Oftast kontrolleras bara checksumma och medelandelängd i detta steg, hurvida larmsändaren finns upplaggd filltreras oftast bort i larmbodet. Om allt är okej skicaks ett ack och om något är fel och meddelandet inte godtas skickas ett nak. Ibland kan meddelandet vidarebefodras till larmbordet även om ett nak skickas tillbaka, då får in ett larm i larmbordet även trots att larmsändaren indikerar att något gick fel.

Notera att mottagaren svarar med ack eller nak som protokoll oberoende av protokollet som skickas.